google-site-verification=h4iby3ydo3qtI-TOtlux4tKo7tU6okNqLpgOwyny4do

A koenzim Q10 jótékony hatásai

 

A koenzim Q10 jótékony hatásai

Kattints ide és tudj meg pár dolgot a koenzim jotékony hatásairól!

A koenzim Q10 hatása a szív-, érrendszerre

A koenzim kiváló antioxidáns, és mint ilyen segítheti a szív- és érrendszer működését is. Javíthatja az energiatermelést a sejtekben (különös tekintettel a szívizomra), és segíthet a vérrögképződés megelőzésében.

Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a koenzim Q10-kiegészítők, akár önmagukban vagy más gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is segíthetnek az alábbi esetek megelőzésében, illetve kezelésében:

Magas vérnyomás

A vizsgálatok során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koenzim potenciálisan csökkentheti a szisztolés vérnyomást akár 17 Hgmm-rel, a diasztolés vérnyomást 10 Hgmm-rel, de ehhez legalább 12 hetes koenzim Q10 szuplementáció szükséges.

Kattints ide és rendeld meg!

Szívelégtelenség

Bizonyított, hogy a koenzim segítheti a szívelégtelenség kezelését a hagyományos gyógyszerekkel kiegészítve. Azt találták, hogy pangásos szívelégtelenség esetén, amikor romlik a balkamra pumpafunkciója, akkor a szervezet koenzim Q10 szintje is alacsony. Ilyenkor a koenzim kiegészítők hatására csökkenhet a tüdőben és az alszárakban felgyülemlett vizenyő, ezáltal javul a légzés és a szívelégtelenségben szenvedő beteg terhelhetősége is.

Szívinfarktus

Egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy azoknál, akik a szívinfarktus után 3 napon belül elkezdték a koenzim Q10 szuplementációt, kevésbé valószínű a szívroham megismétlődése. Továbbá kimutatták azt is, hogy akik rendszeresen szednek koenzim kiegészítőket kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik nem törődnek a megfelelő mennyiségű koenzim Q10 bevitellel.

A koenzim alapvetően a májunkban termelődik, viszont megfelelő táplálkozással hozzájuthatunk az optimális mennyiséghez. Sajnos a szervezeten belüli szintézis már a 30-40-es éveinkben csökkenni kezd, így nagyon hasznos lehet a koenzim Q10 kiegészítők rendszeres fogyasztása.A koenzim felhasználásának területei

A koenzim Q10 annak idején igazi csodaszerként vonult be a köztudatba. Eleinte még szívgyógyszerként vetették be, később már étrend kiegészítőként szolgálta és szolgálja ma is emberek millióinak egészségét.

RÖVID TÖRTÉNETE

Miután sikerült marhaszívből izolálni és azonosítani a koenzim-et 1957-ben, rögtön a kutatók figyelmének középpontjába került. A temérdek orvosi kutatása nyomán, Japánban már a 60-as évektől használják étrend-kiegészítőként, 1976-ban pedig törzskönyvezték, mint gyógyszer. Nem elírás, ott valóban gyógyszerként használják a koenzim Q10-et és a kezdetektől alkalmazzák különböző szívbetegségek kezelésében, sikerrel!

MI IS VALÓJÁBAN A koenzim?

A koenzim Q10 egy tirozin nevű aminosavból keletkező enzim, mely a sejtek mitokondriumaiban, az energiatermelésben vesz részt. A táplálkozással felvett szénhidrátok, zsírok és részben a fehérjék ezekben a mitokondriumokban a koenzim közreműködésével ATP-vé, azaz energiahordozóvá válnak. Ha a sejtnek energiára van szüksége, lebontja az ATP-t és felszabadítja az energiát. Minél magasabb a sejtekben található koenzim Q10 szint, annál több energiát képesek előállítani. Érthető tehát, hogy koenzim hiányban a szervezet energiahiányos állapota alakul ki. Noha a koenzim Q10 alapvető feladata a sejtszintű bioenergetika javítása és az oxidatív stressz ellensúlyozása, számos betegségben alkalmazzák a gyógyszeres kezelés hatékony kiegészítéseként.

A koenzim erős antioxidáns hatásáról is jól ismert, E vitaminnal kiegészítve még sokkal erősebben veszi fel a harcot a sejtjeinket károsító szabadgyökök ellen, így nagymértékben késlelteti szervezetünk öregedését és védi bőrünket is a napfény és a káros UV sugárzások esetleges következményeitől.

Kattints ide és rendeld meg!A koenzim Q10 FELHASZNÁLÁSÁNAK TERÜLETEI

Bizonyított tény, hogy a stressz, a fokozott szellemi- és fizikai igénybevétel megnöveli a koenzim igényt is. További csökkenést okozhatnak egyes gyógyszerek is, mint például egyes koleszterinszint csökkentők és vérnyomás csökkentők. Mindezeket ismerve nagyon hasznos lehet a koenzim Q10 kiegészítők rendszeres fogyasztása.

A koenzim megdöbbentő pozitív hatása megfigyelhető az olyan fogínybetegségek kezelésében is, mint például a fogínysorvadás. A fogínybetegség igen gyakori, duzzanattal, vérzéssel, fájdalommal járó probléma. Ezekben az esetekben a fogíny koenzim Q10 szintje csökkent. Koenzim szuplementáció hatására gyorsabbá válik a gyógyulás és a szöveti regeneráció.

Ugyancsak helyes, ha egyébként makkegészséges fiatalok rendszeresen koenzim Q10-et szednek olyankor, amikor szokatlan erőkifejtésre szánják el magukat, például erősen sportolni kezdenek. A legutóbbi sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok akár jelentékenyen is gyöngíthetik az immunrendszert. A koenzim megfiatalítja a szervezetet, acélosítja az izmokat és igen jó hatással van az agyműködésre is.


Viszlát migrén hello koenzim Q10

Volt már migréned? Ha nem, örülj a szerencsédnek! Minden tízedik ember átéli ezt a kínzó fejfájást, mely kiszámíthatatlanul és rendszeresen visszatér.

migrénes roham nehezen csillapítható szokásos fájdalomcsillapítókkal, leginkább megelőzéssel próbálják kezelni. Legelterjedtebb a magas vérnyomás kezelésében is használt gyógyszerek alkalmazása, azonban ezeknek rengeteg mellékhatása ismeretes, melyek közül a legenyhébbek az aluszékonyság és szédülés. Mindemellett sajnos tény, hogy a migrénes rohamok szövődményei idővel idegrendszeri károsodást is okozhatnak.

Azonban semmi ok az elkeseredésre!
Több kutatásban is megállapították, hogy a migrénes panaszokon segíthet a megfelelő koenzim pótlás.

Egy 2006-os kutatásban 32 migrénes beteget kezeltek napi
150 mg koenzim Q10-zel
. Három hónapos koenzim terápia után a betegek több mint 60%-nál értek el átlagosan 60%-os csökkenést a migrénes napok számában, míg a rohamok gyakorisága több mint 40%-kal csökkent és mindeközben nem tapasztaltak mellékhatást. Hasonló eredményt értek el magyar kutatók egy évvel korábban egy három hónapig tartó, rendkívül magas evidenciaszintű vizsgálatban.

Egy másik, 1550 embert bevonó vizsgálatban, bizonyítottan koenzim Q10-hiányos migrénes betegeknek napi 1-3 mg/testtömeg kg mennyiségű koenzim-et adva (pl.: 70 kg-os betegnek 70-210 mg/nap) rövid időn belül, körülbelül 3 hónap alatt csökkent a rohamok száma, gyakorisága és súlyossága.

A koenzim Q10 olyan fontos szerepet játszik az agyi folyamatokban (antioxidánsként védve az érzékeny területeket), hogy az Alzheimer-, Parkinson-, és Huntington kórt kutatók figyelmét is felkeltette. Számos kezdeti tanulmány jelent meg, melyek igazolták a koenzim idegrendszeri védőhatásait, például a sejthalál és az agyszövet pusztulásának csökkentését és a sejtpusztító oxidatív stressz elleni hatását.

Mindezeket ismerve bizakodhatunk, hogy hosszú távú koenzim Q10 pótlással nemcsak a migrén felett győzhetünk, de hatékonyan támogathatjuk az idegrendszerünket is!

Kattints ide és rendeld meg!Még pár dolog a koenzim q10-ről

Forrásai: Minden egyes sejtünkben megtalálható anyag. Nagyobb mennyiségben tartalmazza a lazac, a makréla, a szardínia, a marhamáj és a marhaszív.

Hatásai: A sejtek- és így az egész szervezet- energiával való ellátásáért felel. Elengedhetetlen a biokémiai és biológiai folyamatok zavartalan működéséhez, az egészség fenntartásához. Harminc-harmincöt éves korunkig a szervezet maga állíija elő a koenzim Q10-koenzimet a szükséges mennyiségben. Az öregedéssei párhuzamosan azonban mennyisége csökken, így pótlásra szarulunk belőle. Vitaminhoz hasonló anyag, emlékeztet az E-vitaminra, de még nála is erőteljesebb antioxidáns. Biokatalizátorként felgyorsítja vagy más irányba tereli a szervezetünkben végbemenő élettani folyamatokat. A koenzim Q10 tartja működésben a sejtek energiaközpontjait, a mitokondriumokat, ahol a táplálék magas energiatartalmú "fiítőanyaggá", adenozin-trifoszfát (ATP) molekulává alakul át. Hiánya következtében kialakulhat: Az energiaháztartás felbomlása, szív- és keringési elégtelenség, magas vérnyomás, más betegségek és működési rendellenességek. Hiányállapotnak számít már az is, ha a koenzim Q10 normálisnak mondható mennyisége 25%-kal csökken a szervezetben.

Mirejó? A szívizom különféle megbetegedései (például cardiomyopathia) esetén éppúgy ajánlott, mint más szívbetegségekben. Szívinfarktuson átesett emberek tovább élhetnek, ha koenzim Q10-et is szednek. Adagolásával nő a szív munkavégző képessége, és mérhetően csökken a betegek hajlama az infarktusra. Egyes kutatások szerint szívelégtelenséget, koszorúérmegbetegedést és infarktushajlamot nemcsak a magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegségek okozhatnak, hanem a Qw krónikus hiánya is hajlamosít az előbbiekre. Hasznos lehet magas vérnyomás esetén is, de csak megfelelően nagy dózisban. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az immumendszert is erősíti, védőhatása van a gyomorra és a nyombélre, és elősegítheti a nyombélfekély gyógyulását. Jótékony hatásúnak tartják különféle allergiák, asztma és légúti megbetegedések, valamint az agyműködés egyes rendellenességei esetén is. Hasznos lehet foggyökérbetegségben, fogínysorvadásban, cukorbetegségben, az öregedés folyamatának lassításában.

Jó tudni: A béta-blokkolót tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése esetén nagyobb fokú lehet a koenzim Q10 hiánya, ezért pótlása ajánlott. A koenzim Q10-adagolás jótékony hatása csak lassan, néhány hetes szedés után alakul ki. Terhes és szoptató anyák a koenzim Q10 szedésének megkezdése előtt kérjék ki a kezelőorvos véleményét. 

Qto-koenzim (CoQw, ubikinon) Forrásai: Minden egyes sejtünkben megtalálható anyag. Nagyobb mennyiségben tartalmazza a lazac, a makréla, a szardínia, a marhamáj és a marhaszív. Hatásai: A sejtek- és így az egész szervezet- energiával való ellátásáért felel. Elengedhetetlen a biokémiai és biológiai folyamatok zavartalan működéséhez, az egészség fenntartásához. Harminc-harmincöt éves korunkig a szervezet maga állíija elő a Q10-koenzimet a szükséges mennyiségben. Az öregedéssei párhuzamosan azonban mennyisége csökken, így pótlásra szarulunk belőle. Vitaminhoz hasonló anyag, emlékeztet az E-vitaminra, de még nála is erőteljesebb antioxidáns. Biokatalizátorként felgyorsítja vagy más irányba tereli a szervezetünkben végbemenő élettani folyamatokat. A Q10-koenzim tartja működésben a sejtek energiaközpontjait, a mitokondriumokat, ahol a táplálék magas energiatartalmú "fiítőanyaggá", adenozin-trifoszfát (ATP) molekulává alakul át. Hiánya következtében kialakulhat: Az energiaháztartás felbomlása, szív- és keringési elégtelenség, magas vérnyomás, más betegségek és működési rendellenességek. Hiányállapotnak számít már az is, ha a Q10 normálisnak mondható mennyisége 25%-kal csökken a szervezetben. Mirejó? A szívizom különféle megbetegedései (például cardiomyopathia) esetén éppúgy ajánlott, mint más szívbetegségekben. Szívinfarktuson átesett emberek tovább élhetnek, ha Q10-koenzimet is szednek. Adagolásával nő a szív munkavégző képessége, és mérhetően csökken a betegek hajlama az infarktusra. Egyes kutatások szerint szívelégtelenséget, koszorúérmegbetegedést és infarktushajlamot nemcsak a magas vérnyomás és az ischaemiás szívbetegségek okozhatnak, hanem a Qw krónikus hiánya is hajlamosít az előbbiekre. Hasznos lehet magas vérnyomás esetén is, de csak megfelelően nagy dózisban. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az immumendszert is erősíti, védőhatása van a gyomorra és a nyombélre, és elősegítheti a nyombélfekély gyógyulását. Jótékony hatásúnak tartják különféle allergiák, asztma és légúti megbetegedések, valamint az agyműködés egyes rendellenességei esetén is. Hasznos lehet foggyökérbetegségben, fogínysorvadásban, cukorbetegségben, az öregedés folyamatának lassításában. Jó tudni A béta-blokkolót tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése esetén nagyobb fokú lehet a Q10 hiánya, ezért pótlása ajánlott. A Q10-adagolás jótékony hatása csak lassan, néhány hetes szedés után alakul ki. Terhes és szoptató anyák a Q10 szedésének megkezdése előtt kérjék ki a kezelőorvos véleményét.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#3 - Nagyné Bernáth Fanni2018.05.28. 19:01

Nekem szívelégtelenségem van és az orvosom ajánlotta a gyógyszerek mellett kiegészítés képp. Nekem bevált jobbak lettek az eredményeim. Ajánlom mindenkinek akinek ilyen problémája van.

#2 - Kiss Tímea2018.05.28. 18:58

Nekem a q10 két dologban segített egyrészt a migrén ellen is segítséget nyújt másrészt intenzíven futok. Maratonokat, félmaratonokat és ennél nagyobb távokat is. Mind a kettőben sokat segít szóval csak ajánlani tudom.

#1 - Veres Gábor2018.05.28. 18:54

Testépítő vagyok és már 4-5 éve a calivita q10-eit szedem sokat segít és segített eddig csak ajánlani tudom azoknak akik intenzíven sportolnak.