
Az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma
A cukorbetegség egy komplex anyagcsere betegség, melynek száma világszerte rohamosan emelkedik, és ez alól hazánk sem kivétel. Magyarországon több mint 500.000 regisztrált cukorbeteget kezelnek, de a betegek száma ennél sajnos jóval magasabb.
A cukorbetegség egy olyan állapot, melyben a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin érzékenysége csökkent, melynek következménye, hogy a sejtek nem képesek a cukor (glukóz) felvételére. Tehát a táplálékkal elfogyasztott cukor így a vércukorszintjét növeli, viszont eközben a sejtek éheznek, nem jutnak tápanyaghoz.
Típusok
Az 1-es típusú diabetes, vagy fiatalkori diabetes egy autoimmun betegség, melynek következtében a hasnyálmirigy béta sejtjei elpusztulnak és nem képesek inzulint termelni.
Fontos tudni, hogy az utóbbi évek kutatásai feltárták, és egyértelműen igazolták a D-vitamin hiány és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést.
A 2-es típusú, vagy nem inzulinfüggő diabetes mellitust a magas glikémiás indexel (GI) rendelkező izolált szénhidrátok fogyasztása (pl.: cukor, fehér liszt stb.) okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az ilyen étkezés utáni hatalmas inzulin hullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak. Az agy ilyenkor azt érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, így utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, ami végül a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet.
A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják.
Dr. Varga Edit - A metabolikus szindrómáról és kezelési lehetőségeiről:
Megelőzés, kezelés
A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Azt viszont tudni érdemes, hogy a cukorbetegség elleni harcban az alapvető megoldás az életmódban rejlik, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos tényező. Ennek a szemléletnek köszönhetően az utóbbi időben világszerte népszerűvé vált egy nagyon hasznos táplálék, az Acai gyümölcs, melynek jelentős szerepe lehet az anyagcsere helyreállításában. A gyümölcsben ugyanis számos biológiailag aktív összetevő, továbbá kiváló növényi antioxidáns található, ráadásul a benne lévő fitoszterolok csökkentik a vérben az LDL koleszterinszintjét.
Dr. Varga Edit - Az Acai-ról, és annak kedvező hatásairól:
Az Acai kedvező hatásai
A túlsúllyal kapcsolatos tanulmányokat készítő Udani J. K. vizsgálataiból egyértelműen kiderül, hogy már 1 havi Acai fogyasztása után megfigyelhető a vérzsírok mennyiségének változása:
- a trigliceridek csökkentek
- az LDL ("rossz") koleszterinszintje csökkent
- miközben a HDL ("jó") koleszterinszintje változatlan maradt
- összességében pedig a teljes koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető
Szintén Udani kutatásai igazolták az Acai reduktív hatását az étkezés utáni vércukorszintre nézve, melyből következik, hogy támogatja a vércukorszint stabilizálását, ezáltal kiküszöböli a nagy inzulin hullámokat és az ezt követő éhezési rohamokat is. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően az Acai a cukoranyagcsere stabilizálása mellett, az egészséges fogyás egyik kulcstényezője lehet.
A megismert jellemzőkből kiderült, hogy Acai rendszeres fogyasztása ajánlható:
- minden túlsúllyal küzdőnek
- azoknak, akik családjában előfordult a cukorbetegség
- és a cukorbetegeknek
Kinek ajánljuk?
- Azoknak, akik erős antioxidáns védelemre vágynak, különösen dohányosoknak, stresszes életmódot élőknek, kiegyensúlyozatlan étrendet követőknek, szennyezett levegőjű települések lakóinak, és azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt.
- Azoknak, akik természetes hatóanyagokkal kívánják kiegészíteni a metabolikus szindróma (magas inzulinszint, csökkent glükóztolerancia, súlyfölösleg, magas vérnyomás, emelkedett triglicerid- és koleszterinszint) elleni terápiát.
- Azoknak, akik ízletes, biominősítésű kiegészítést keresnek testsúlycsökkentő étrendjükhöz.
- A szervezet ellenálló képességének javítására.
- A szervezet kiegyensúlyozott működésének támogatására.