D-vitamin forrás

 

Kattints ide és nézd meg mit ajánlunk D-vitamin pótlásra.

D-vitamin

D-vitamin hiánya most pandémiának számít. A D-vitamin hiányának legfőbb oka az a felismerés hiánya, hogy a napsütés mérsékelten a D-vitamin fő forrása a legtöbb ember számára. Nagyon kevés étel tartalmaz természetesen D-vitamint, és a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek gyakran nem elégségesek ahhoz, hogy megfeleljenek a gyermekek vagy a felnőttek D-vitamin követelményeinek. Sajnos a D-vitamin-hiány gyakori az éghajlati zónánkban, különösen télen (70%), de annak előfordulása a nyári hónapokban is körülbelül 50% körül alakul.

Válaszolj a következő kérdésekre!

 • Napjainak többségét beltériben tölti?
 • Túlsúlyos vagy?
 • Télen depressziósnak érzed magad?
 • Terhes vagy?
 • Fenyeget a Menopauza?
 • Elkapod az influenzát a télen?
 • Harcolsz a napi allergiával?
 • Vegetáriánus vagy?
 • Cukorbeteg vagy inzulinrezisztenciád van?
 • Családjában van vagy volt szívbeteg?

Ha csak egyetlen kijelentés igaz Rád, valószínűleg D-vitamin-kiegészítésre is szükség van.

Kattints ide és nézd meg mik tartoznak ide!Csontritkulás

Tudtad-e, hogy Közép-Európa bizonyos területei rendkívül rossz csonttömeg-sűrűségeket mutatnak  , ami nagymértékben növeli az oszteoporózis kialakulásának esélyeit? A nők különösen érintettek, mivel a menopauza nemcsak a jól ismert kényelmetlen tünetekkel jellemezhető, de a csontritkulás veszélye is jelentősen megnő. A csúcspont után az ösztrogén már nem védi a csontokat, így a csontritkulásra hajlamos nők hajlamosak beavatkozás nélkül elveszíteni csonttömegüket.

Mit értünk a megfelelő életmóddal?

 • a kalcium és a D-vitamin megfelelő bevitele
 • gyakori fizikai aktivitás a gravitáció ellen (pl. gyaloglás, kocogás)
 • és megszünteti a kockázati tényezőket (dohányzás, koffein túlzott fogyasztása és kórosan alacsony testtömeg)

Miért van szükség D-vitamin biztosítására?

Abban az életkorban, amikor a csúcspont elindul, testünk képes a D-vitamin termelődésére is csökkenni - ez természetes folyamat, amely az öregedést és a mindkét nemre vonatkozik. Ráadásul a vizsgálatok azt bizonyították, hogy az éghajlati övezetben élő emberek nem tudják kielégíteni a megnövekedett D-vitamin iránti keresletet, és az általunk fogyasztott élelmiszer csak az ajánlott mennyiség egy kis részét képes ellátni. A becslések szerint a nők 70% -a télen és tavasszal a D-vitamin hiányának valamilyen formája, míg ez az arány ősszel 50%.

Hogyan segít a D-vitamin az oszteoporózis megelőzésében?

Csontépítő hatása mellett a D-vitamin növelheti az izomerőt is, ami elősegíti a csonttörések megelőzését, így csontjainkat két módon védi. Az alacsony D-vitamin-hiány is növelheti a törések kockázatát még akkor is, ha az osteoporosis még nem diagnosztizált.

Kattints ide és nézd meg mik tartoznak ide!


Diabetes - D-vitamin, mint lehetséges őrző angyal

Bár az  1-es és a 2-es típusú cukorbetegség  egyéb tényezőkben gyökerezik,  a D-vitamin  és a kívánt D-vitamin-szint  fontos szerepet játszhat mindkét állapot megelőzésében. 

Terhesség

Már a magzati élet során a terhesség alatt az anyai D-vitamin szint befolyásolhatja a gyermek egészségi állapotát, mivel a vizsgálatok kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szint esetén az 1. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata kétszerese a gyermekeknek. Ennek ellenére a D-vitamin-hiány még mindig rendkívül gyakori a terhes nők körében.

Gyermekek

Fontos, hogy a D-vitamin megfelelő bevitele a korai évek során is megfigyelések alapján megerősítette, hogy a D-vitamin gyakori és nagy dózisú adagolása gyermekkorban akár 78% -kal is csökkentheti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, míg a D-vitamin hiánya a kockázat. A pontos hatásmechanizmus még nem ismert, de feltételezzük, hogy a D-vitamin gátló autoimmun gyulladás hatása megvédi az inzulint termelő sejteket.

2-es típusú cukorbetegség

Ami a 2-es típusú cukorbetegséget illeti, érdemes megfontolni, hogy a p-sejtek kevesebb inzulint termelnek D-vitamin jelenléte nélkül; azonban ez a folyamat visszafordítható, amíg a betegség és az inzulin termelés egy bizonyos foka javulni fog a megfelelő D-vitamin szint elérésekor. Minél alacsonyabb a D-vitamin szintje, annál nagyobb a cukorbetegség kialakulásának esélye

Elhízottság

Emlékeztetni kell arra is, hogy a 2-es típusú cukorbetegség jellemzően az elhízáshoz kapcsolódik, és a D-vitamin hiány és az elhízás közötti kapcsolat egyértelműen bizonyított. Más szóval, annál elhízottabbá válik az ember minél nagyobb D-vitamin-hiány, valószínűleg a zsírszövetek nagyobb D-vitamin tárolókapacitásának köszönhetően, így a túlsúlyos és vércukorszinttel küzdő embereknek meg kell figyelniük a D-vitamin szintjüket is.

D-vitamin kiegészítés

Mindezek a tények felhívják a figyelmet a D-vitamin megfelelő kiegészítésére nagyon korán. Érdemes megfontolni, hogy a családban cukorbetegség vagy autoimmun betegségek fordultak elő, függetlenül attól, hogy Ön túlsúlyos-e, csökkenti-e a koleszterincsökkentő gyógyszert, vagy ha inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak. Ezek szomorúan meglehetősen gyakoriak, és érdemes megfelelni a D-vitamin bevitellel ezeknek a tényezőknek, az életmód megváltozása mellett.

Kattints ide és nézd meg mik tartoznak ide!D-vitamin a depresszió nélküli télen 

Hosszú ideig az emberek úgy vélték, hogy a rossz hangulatot a napfény hiánya, a rövidebb nappali fények és a hideg, kellemetlen időjárás az őszi és a téli időszakban okozza. A szakértők a mentális betegségek és a depresszió gyakoribb gyakoriságát is tulajdonítják ebben a szezonban. Számos tanulmány kimutatta, hogy mi okozza ezt az állapotot, és pozitív eredményeket ért el természetes hatóanyagokkal, például omega-3 zsírsavakkal. A legújabb eredmények szintén kiemelik a D-vitamin fontosságát.

 • Mind a depresszióval diagnosztizált betegek, mind pedig az egészséges emberek, akik szezonális letargia ellen küzdenek, kimutatták, hogy a D-vitamin kedvező hatással volt szervezetükre.
 • Bár még nem bizonyították egyértelműen, hogy a D-vitamin hiány oka, következménye vagy az állapotot kíséri-e, úgy tűnik, hogy kiegészítése kedvező hatással van mentális állapotunkra.
 • Egy 2011-ben végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a téli depresszióval küzdő betegek szignifikáns hangulati javulást tapasztalták a D-vitamin bevétele után.

Ne feledje, hogy a D-vitamin előnyösen befolyásolja az immunrendszert! 

Kattints ide és nézd meg mik tartoznak ide!Terhes nőknek is ajánljuk a D-vitamint

Bár közismert, hogy a D-vitamin hiánya csökkenti a terhesség esélyét, a legfrissebb tanulmányok azt is kimutatták, hogy a megfelelő D-vitamin szint a terhesség alatt és a következő időszakban fontos szerepet játszik, mint a korábban említett. Számos tanulmány támasztja alá azt a tényt, hogy a D-vitamin hiánya terhes nőknél és így újszülötteknél rendkívül gyakori. Ennek számos negatív következménye lehet mind az anyának, mind a baba számára:

 • növelheti a terhességi cukorbetegség kialakulásának kockázatát,
 • növeli a bizonyos terhességgel kapcsolatos szövődményeket (pl. preeclampsia) lehetőségét,
 • negatívan befolyásolhatja a magzat immunrendszerét, idegrendszerét, valamint izom- és csontrendszerét.

Azonban a D-vitamin szintje nem csak a terhesség alatt befolyásolja a magzatot, hanem az újszülöttet is a szoptatás ideje alatt, mert ha az anya D-vitamin-hiányban szenved, az anyatejjel táplált babánál valószínűleg ugyanaz a probléma. Emellett a D-vitamin-hiány a terhesség és a szoptatás idején is negatívan befolyásolja az anya csontjai egészségét (a kalcium önmagában nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a csontok romlását!). Mindezen káros hatások elkerülése érdekében számos forrás a terhesség és a szoptatás ideje alatt ajánlott a D-vitamin bevitele .

Hasznos lehet mindezt táplálékkiegészítők formájában fogyasztani, mivel a szokásos étrend még az alacsonyabb ajánlott mennyiség fedezésére sem elegendő, és a terhes nők számára nem ajánlott napsütés alatt tartózkodni azon időszak alatt, amely a szervezet számára alkalmas saját D-vitamint (11 és 15 óra között). Eltekintve attól, hogy a nappali órákban a napozás negatív egészségi hatással van, az esztétikai jelenség is elrettentheti a nőket: a terhes nők testében fellépő hormonális változások miatt megjelenhetnek májfoltok.

Az Ön és gyermekeinek egészségének védelme érdekében figyeljen a megnövekedett D-vitamin iránti keresletre a terhesség és a szoptatás idején is!

Kattints ide és nézd meg mik tartoznak ide!A D-vitamin segíthet az infruenza legyőzésében

Sajnos nem csak a depresszió, hanem a tél folyamán gyakori fertőzések is, amelyek megnehezítik a hideg hónapok élvezetét. Ha azonban elérnénk a kívánt D-vitamin szintet, az influenzás esetek gyakoriságát 90 százalékkal le lehetne csökkenteni. A D-vitamin fokozza az immunrendszer védekező funkcióit a fertőzések ellen. Egy amerikai vizsgálatban a nők a menopauza után naponta 2000 NE D3-vitamint kaptak, és az influenza és a közönséges influenza előfordulása 90% -kal csökkent.  

Egy japán tanulmány hasonló eredményekkel zárult, ahol az iskolás gyermekek naponta 1200 UI D3-vitamint kaptak, ami jelentősen csökkentette az érintett influenza mennyiségét. Az influenza mellett könnyebb lenne elkerülni azokat a fertőzéseket is, amelyek más légúti megbetegedéseket okoznak mivel a D-vitamin növeli az immunrendszer ellenállóképességét a kórokozók ellen. Tehát a D-vitamin kiegészítése segít abban, hogy elkerülje a rossz hangulatot és a fertőzéseket.

Kattints ide és nézd meg mik tartoznak ide!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Kovácsné Török Andrea2018.05.28. 18:29

Egy óvodás és egy iskolás gyerekem van és ők a Lion Kids+Dt szedik. Nekünk is az egyik anyuka ajánlotta és nagyon bevált csak ajánlani tudom.

#1 - Kiss Ágota2018.05.28. 18:26

Nagy családos anyuka vagyok és mi a folyákony d-vitamint, a D-dropsot szedjük. A gyerekeknek könnyen betudom adni mivel folyékony, mióta szedjük azóta nem vagyunk annyira betegesek, csak ajánlani tudom.

google-site-verification=kjd1wcB7kpx6gl87-i2HknGucZdJsrgvM_HTmoJDAL8