5 érv a cukrozott üdítők fogyasztása ellen

 

5 érv a cukrozott üdítők fogyasztása ellen

Kattnts ide és nézd meg érveinket!

Biztosan ismerősek számodra is azok az élethelyzetek, amikor egész nap rohansz, nincs időd enni-inni, aztán hirtelen rád tör a szomjúság és valami édes ital után sóvárogsz, vagy leültök a barátaiddal és üdítőt rendeltek, sőt gyermekednek tízóraira is sokszor gyümölcslevet csomagolsz merő jó szándékból.

Az üdítők fogyasztása közben azonban nagyon kevesen gondolnak arra, hogy a sok cukrozott üdítő vajon hosszútávon hogyan hat a szervezetre.

Nézzük meg azt az 5 súlyos okot, amiért érdemes leszokni a cukrozott üdítőitalok fogyasztásáról:

Kalóriabomba: 330 ml üdítő hozzávetőleg 150 kalóriát és 5 kanál cukrot rejt magában. Nem nehéz kiszámolni, ha naponta megiszunk valamilyen üdítőt, mennyi többletkalóriát juttatunk a szervezetünkbe. Magától értetődő, hogy mindez túlsúlyhoz vezet. Kísérletek igazolják, hogy azok, akik heti három alkalommal üdítőt isznak, hajlamosabbak az elhízásra.


Cukorbetegség és cukorfüggőség: az üdítőkben található magas cukortartalom óhatatlanul cukorbetegség kialakulásához vezet, ráadásul a legtöbben kevés vizet isznak. Más függőségekhez hasonlóan a szervezet könnyen hozzászokik ahhoz is, hogy rendszeresen többletcukrot kap.


Törékenyebb csontok: csontritkuláshoz és a szervezet kalciumháztartásának gyorsabb üresedéséhez is vezet. Az üdítők magas foszfortartalmának ugyanis az a negatívuma, hogy a csontok törékenyebbé válnak, vagyis a kalcium is gyorsabban kiürül a szervezetből.


Májproblémák: az üdítőkben található cukrot a szervezet jóval nehezebben dolgozza fel, a máj ugyanis ezt a fajta cukrot egyenesen zsírrá alakítja, így a máj működése is jelentősen károsodik.


Fogszuvasodás: az üdítőitalok magas foszforsav- és cukortartalma 60 százalékkal növeli a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!
google-site-verification=kjd1wcB7kpx6gl87-i2HknGucZdJsrgvM_HTmoJDAL8