Acaival a gyulladások ellen

 

Acaival a gyulladások ellen

Korunk népbetegségeinek hátterében legtöbbször valamilyen gyulladás áll. Gondolj az érelmeszesedésre, az asztmára, az 1-es típusú cukorbetegségre, a krónikus obstruktív tüdőbetegségre (COPD), a sokízületi gyulladásra, az Alzheimer-kórra vagy a bélbetegségekre!
Pedig maga a gyulladás nem betegség, hanem egyike a szervezet bámulatos védekező mechanizmusainak. Fertőzés vagy trauma hatására hihetetlenül komplex folyamatokon keresztül a szervezet kontroll alatt tartja az érintett területet, eltakarít és regenerál.

Az autoimmun betegségeknek, érintsék akár az emésztőrendszert vagy az ízületeket, egyik fontos eleme a kontrollvesztett, le nem álló gyulladás a saját szövetek ellen. A folyamat kezdetén a sejtekből felszabaduló ún. gyulladási mediátorok közvetítik az immunrendszer sejtjeinek az információt, hogy beinduljon az érintett szövetet körülvevő blokád, vérbőség és a regeneráció. Ezeknek kísérői a bőrpír, a melegség és a fájdalom. Ekkor és később is sok szabad gyök játszik szerepet a sejtek közti kommunikációban.

A legtöbb autoimmun betegségben az immunrendszer gyulladásra való képességét nyomják el, ez pedig következményesen maga után vonja védekezésünk gyengülését is. Ezért sokan alternatív megoldásokkal próbálják kiegészíteni a gyógyszeres terápiát.

Az egyik ilyen lehetőség az antioxidánsokban gazdag acai. Egyik flavonoidja, a velutin kutatók vizsgálatai alapján képes csökkenteni a sejtekből felszabaduló, gyulladást serkentő anyagok mennyiségét, amelyek alappillérei a folyamatnak. A vizsgálatokhoz már elismert gyulladásgátló hatású flavonoidokat használtak, és az eredmények szerint az acai velutinja azoknál is hatékonyabbnak bizonyult!

Egy másik vizsgálatban amerikai kutatók eredményei szerint az acai hatékonyan gátolta a gyulladási folyamatokban is résztvevő enzimek működését. A reklámokból ismert, fejfájásra, ízületi fájdalmakra gyakran alkalmazott acetilszalicilsav-, diclofenac- vagy ibuprofentartalmú, nem szteroid gyulladáscsökkentőknek is ezek ez enzimrendszerek a célpontjai, de az acait használva a természet erejével érhetjük el ugyanazt a hatást.

Gyakorlati vizsgálatot is végeztek, amely az acai fogyasztásának hatását vizsgálta az ízületi fájdalmakra és az ezzel járó mozgástartomány-beszűkülésre. 12 hét után, napi 120 ml acaidzsúszt fogyasztva a vizsgálati alanyoknál csökkent a fájdalom és könnyebben tudtak mozogni, mert nőtt az alsó végtagi ízületek és az ágyéki ízületek mozgástartománya is, utóbbi már akár 2 héttel az acaifogyasztás megkezdése után. Bár nem szignifikánsan, de csökkent a gyulladást jelző egyik laboratóriumi érték (CRP) szintje is a vizsgálat végére.

A fenti vizsgálatok eredményeinek tükrében az acai alternatívát kínálhat a gyulladások kezelésére, a gyulladásgátló terápiák kiegészítésére újabb gyógyszermellékhatások nélkül!Kinek ajánljuk?

  • Azoknak, akik erős antioxidáns védelemre vágynak, különösen dohányosoknak, stresszes életmódot élőknek, kiegyensúlyozatlan étrendet követőknek, szennyezett levegőjű települések lakóinak, és azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt.
  • Azoknak, akik természetes hatóanyagokkal kívánják kiegészíteni a metabolikus szindróma (magas inzulinszint, csökkent glükóztolerancia, súlyfölösleg, magas vérnyomás, emelkedett triglicerid- és koleszterinszint) elleni terápiát.
  • Azoknak, akik ízletes, biominősítésű kiegészítést keresnek testsúlycsökkentő étrendjükhöz.
  • A szervezet ellenálló képességének javítására.
  • A szervezet kiegyensúlyozott működésének támogatására.
vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!
google-site-verification=kjd1wcB7kpx6gl87-i2HknGucZdJsrgvM_HTmoJDAL8