Cinkkel a cukorbetegség ellen

 

Cinkkel a cukorbetegség ellen

Kattints ide és nézd meg, hogy segíthet a cink!

Gondoltad volna, hogy a szénhidrát anyagcserezavarán alapuló diabétesz kezelésében szerephez juthat egy ásványi anyag? Pedig a kutatások szerint a cinknek kifejezetten jótékony hatása lehet a cukorbetegség terápiájában. Az alábbiakban egy összefoglalóból szemezgetünk, amely több kutatás eredményét tekinti át:

  • A rendszeres cinkfogyasztás segíthet csökkenteni az éhomi (8 órás éhezés utáni) vércukorszintet, az étkezés után 2 órával mért vércukorszintet és a HbA1c értékét, mely a rendszeresen magas vércukorértékekről ad visszajelzést. Mindezekkel a hosszú távú „vércukorkontrollt” támogathatjuk, mellyel a magas vércukorszint okozta szövődmények ellen tehetünk.
  • vérzsírszintekre is jótékony hatással volt a cinkpótlás. Összegezve az eredményeket, azok meggyőző csökkenést mutattak a triglicerid-, az LDL-koleszterin és az összkoleszterin-szintben, miközben a védőhatású HDL-koleszterinszint emelkedett. Miután szinte törvényszerű szövődménye a cukorbetegségnek valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés, ezért a normális vérzsírszintek tartásával ezek megelőzéséért tehetünk. Ezen felül még a vérnyomás csökkentésében is hatékonynak találták a cink fogyasztását.
  • A megfelelő cinkellátottság hatékony antioxidánsként is szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegségben, a szabad gyökök elleni védekezésben. Ez azért is szerencsés, mert a cukorbetegség szövődményei között gyakran szerepel érelmeszesedés, köszönhetően annak, hogy nem csak a szénhidrát-, de a zsír- és fehérje-anyagcserében is zavart okoz a betegség. Ugyanakkor az antioxidánsok védik az erek falát, így harcolnak az érelmeszesedés, érszűkület ellen.
  • A cink C- és E-vitaminnal, illetve magnéziummal kombinálva javíthat a diabéteszes neuropathián is. Ez szintén gyakori szövődménye a cukorbetegségnek, mikor az idegek (pl. talpon, lábon) is károsodnak. Emiatt jellemzőek az észre nem vett, majd elfertőződő sebek is.
  • Ugyanez a kombináció segíthet a vesék hajszálereinek károsodását jelző fehérjeürítés enyhítésében is cukorbetegek esetében.

 A vizsgált kutatásokban leggyakrabban napi 30 mg szerves kötésű cink hatását nézték.

A természettudomány fejlődésének köszönhetően egyre jobban megismerjük testünk működését és a betegségek természetét. Mára már azt is tudjuk, hogy egy egyszerű, természetes hatóanyag, mint a cink – amelyről már eddig is közismert volt, hogy kiváló antioxidáns – hasznos része lehet a cukorbetegek terápiájának.

Kattints ide és tudj meg többet a Cink-ről!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!
google-site-verification=kjd1wcB7kpx6gl87-i2HknGucZdJsrgvM_HTmoJDAL8