Tegyél a lelki egészségedért is!

 

Tegyél a lelki egészségedért is!

Nemcsak a testi egészség fontos, hanem a lelki is!


Talán már kívülről fújjuk, hogy a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a különböző daganattípusok évente hány ember életét követelik, és milyen megelőző lépésekkel csökkenthetjük ezeket a számokat. Arról azonban sokszor megfeledkezünk, hogy nem csak a testi betegségek szedik áldozataikat. Október 10. a lelki egészség világnapja, ezért nézzük most meg, mit tehetünk ennek eléréséért.

A depresszió és egyéb mentális betegségek több mint 350 millió embert érintenek világszerte. Elsődleges okai a munkaképtelenségnek, ennek ellenére még mindig a társadalom rosszalló tekintetét vonja magára az, aki segítséget kér. A depresszió, de még az időszakos lehangoltság sem úri muri, komolyan kell venni és szakemberhez kell fordulni. A szezonális depresszióként emlegetett időszakos lehangoltság átmeneti állapot, leggyakrabban az ősz beköszöntével jelentkezik, és csak tavasszal múlik el, de nagyon meg tudja nehezíteni az évnek ezt a felét a lakosság akár 10%-ánál is.

A terápia kiegészítéseképpen, esetleg a gyógyszerektől ódzkodóknak, illetve megelőzésképpen több természetes, bizonyítottan működő hatóanyag is rendelkezésre áll.

Ide tartoznak az EPA és DHA omega-3 zsírsavak, melyek nagy arányban találhatóak meg különböző növényekben, például a lenmagban, illetve a tengeri halak zsírjában. Több tanulmány is beszámolt arról, hogy a depresszió előfordulása és az omega-3 zsírsavak bevitele között összefüggés van: minél nagyobb egy adott csoport EPA- és DHA-fogyasztása, annál kisebb a depresszió előfordulása. Ezen kívül depressziós betegeket vizsgálva, alacsonyabb omega-3 szintet találtak náluk egészséges emberekhez viszonyítva. Egy több vizsgálat eredményét összesítő elemzés is megerősítette az omega-3 zsírsavak hatásosságát depresszióban legalább 1 g/nap EPA+DHA bevitel esetén.

A stressztűrő képesség és a teljesítmény fokozására régóta használt adaptogén gyógynövény, a Rhodiola rosea is hatékony segítség lehet az ősz beköszöntével. Az aranygyökérként is emlegetett növényt széleskörűen alkalmazzák Svédországban és a skandináv országokban, továbbá Oroszországban a szellemi teljesítmény fokozására. Egy 2007-es vizsgálatban jelentősen javított az enyhe vagy közepes fokú depresszióban szenvedők állapotán, míg 2009-ben krónikus fáradtság kezelésében is hatékonynak találták.

A harmadik természetes módszer, mellyel megküzdhetünk a lelki lehangoltsággal, a megfelelő D-vitamin-bevitel. Több vizsgálat is felhívta a figyelmet arra, hogy a depresszió és a D-vitamin-ellátottság között fordított arányt találtak, tehát megfelelő D-vitamin-bevitel mellett a depresszió is ritkábban jelentkezett. Egy norvég vizsgálatban a D-vitamin-hiánnyal amúgy is fokozottan veszélyeztetett elhízott depressziósok állapota egy éves D-vitamin-kezelés után szignifikánsan javult, míg placebóval kezelt társaik állapota nem változott. Egy tavaly publikált vizsgálat eredményei szintén arra utalna, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedő depressziósok D-vitamin-pótlása javíthat az állapotukon.

A felsoroltakon kívül természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás, a testmozgás és szükség esetén szakképzett pszichológussal végzett terápia választható a teljesebb, boldogabb életért.

Rhodiolin-Rgodiola Rosea kivonattal

Kinek ajánljuk?

  • Azoknak, akik mindennapjaik során fokozott stresszhatásnak vannak kitéve.
  • Akik természetes megoldást keresnek a stressz ellen.
  • Testi és/vagy szellemi megerőltetés esetén.
  • Az általános energiaszint, illetve a megfelelő koncentráció fenntartására.
  • A szervezet ellenálló képességének javítására.
  • Enyhébb alvásproblémák esetén (elalvás, átalvás elősegítésére). 

Kattints ide és tudj meg többet a Rhodiolin-ról!


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!
google-site-verification=kjd1wcB7kpx6gl87-i2HknGucZdJsrgvM_HTmoJDAL8